Voetballen op kunstgras vindt doorgang!

hazard_t_svgHet zal weinigen zijn ontgaan, er is nogal wat commotie ontstaan over het voetballen op kunstgrasvelden welke zijn ingestrooid met een bepaald type rubberkorrel. De Gemeente Utrecht en de KNVB zijn direct na de uitzending van Zembla met verklaringen gekomen. De Gemeente Utrecht heeft een lijst gepresenteerd met gemeentelijke sportparken waar een kunstgrasveld ligt, ingestrooid met de bewuste rubber korrel (SBR Rubber granulaat, lees: vermalen autobanden). Op deze lijst staan niet de 2 kunstgrasvelden op sportpark Zoudenbalch. De Utrechtse Vastgoed Organisatie (UVO) heeft aan het Bestuur bevestigd dat deze velden met een ander (veilig) type korrel zijn ingestrooid. Dit neemt niet weg dat “uitwedstrijden” wel gepland kunnen worden op een veld uit de gepubliceerde lijst. De KNVB heeft echter een persbericht uitgevaardigd waarin is aangegeven dat spelen op deze velden zonder gezondheidsrisico’s kan plaatsvinden.

Hieronder integraal de tekst van de KNVB gericht aan het bestuur van de vereniging.

Beste bestuurder,

Woensdag informeerden we jullie al over de uitzending van Zembla waarin zij aandacht hadden voor de mogelijke gezondheidsrisico’s van de rubberen korrels, het zogeheten SBR-rubbergranulaat, in kunstgrasvelden. Naar aanleiding van die uitzending ontvingen we bij de KNVB vragen van verenigingen en signaleren we dat verenigingen (en andere betrokkenen) twijfels hebben over het spelen op dergelijke velden.

Vragen die wij goed begrijpen. Mede daarom hechten we er waarde aan jullie nogmaals te informeren en aan te geven dat uit eerdere onderzoeken van het RIVM niet gebleken is dat spelen op kunstgrasvelden gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. En dat de velden dus gebruikt kunnen worden om op te spelen en trainen. Wel staat de KNVB erop dat er op zeer korte termijn aanvullend onderzoek komt. Dit onderzoek, te verrichten door het RIVM, moet antwoord geven op de vraagstukken zoals die nu bij ons en onze leden liggen.

Maandag zitten we met partijen als de Vereniging Sport en Gemeente (VSG), het RIVM en andere organisaties rond de tafel om deze kwestie te bespreken en de vervolgstappen vast te leggen. We houden iedereen via de website van de KNVB en per mail op de hoogte van het vervolgproces. Dit bericht kan eventueel op de eigen website worden geplaatst om leden te informeren. We hopen iedereen zo voldoende geïnformeerd te hebben. Voor meer informatie kun je hierbij doorverwijzen naar berichtgeving op KNVB.nl.

Met vriendelijke groet,
KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

Jan Dirk van der Zee
Directeur amateurvoetbal

Inventarisatie okt 2016 kunstgrasvelden Sportparken Utrecht SBR Print : 6-10-2016 1 / 1

Sportpark Instrooimateriaal Sport
Sportpark Elinkwijk
Elinkwijk Rubber 1 voetbalveld
Sportpark Vechtzoom
Vechtzoom Rubber 1 voetbalveld
Sportpark Voordorp
Voordorp Rubber 1 voetbalveld
Sportpark De Berekuil
De Berekuil Rubber 1/2 voetbal/training
Sportpark Maarschalkerweerd
Maarschalkerweerd Centraal Rubber 1 voetbalveld
Sportpark Lunetten
Lunetten Rubber 1/2 voetbal/training
Lunetten Rubber 1 voetbalveld
Sportpark Hoograven Zuid
Hoograven Zuid Rubber 1 voetbalveld
Sportpark Papendorp
Papendorp Rubber 1 voetbalveld
Sportpark De Paperclip
UVV / De Paperclip Rubber 1 voetbalveld
UVV / De Paperclip Rubber 1/2 voetbal/training
Sportpark VV De Meern
VV De Meern Rubber 1 voetbalveld
VV De Meern Rubber 1 voetbalveld
Sportpark Fletiomare oost
Fletiomare oost Rubber 1 voetbalveld